Haideți să începem cu faptul că, pentru a putea lectura acest articol de pe calculatorul personal, trebuie să îndepliniți două condiții:
1. Calculatorul trebuie să fie conectat la Internet.
Furnizorul de servicii de internet extinde cablul de rețea către locuința dvs: pe fiecare etaj, în locuri greu accesibile este localizat echipamentul de rețea - din acesta pornesc cablurile către apartamente. Acestea vor fi conectate ulterior la router, distribuind astfel Internetul către telefoane, tablete și computere.
2. Serverul pe care “locuiește” blog.ucoz.ro trebuie să fie conectat la Internet.
Furnizorul de Internet procedează la fel și în cazul Data Center-ului: își extinde cablurile până la DC. Aici se regăsesc echipamentele de rețea din care pleacă cabluri spre switch-urile clienților (cum ar fi uCoz), iar acestea distribuie traficul de internet pe serverele proprii.
Sună cunoscut, așa-i? Haideți să aruncăm o privire mai îndeaproape la participanții din schemă - vom compara în continuare conexiunea de internet din DC cu cea a unei locuințe, pentru a fi și mai ușor de înțeles.
În cazul unui bloc de locuințe, există de obicei mai mulți furnizori, locatarii alegând cele mai potrivite servicii și tarife, în funcție de nevoile fiecăruia. Cei care doresc să aibă o conexiune stabilă, 24/7, sunt conectați simultan, de exemplu, la doi furnizori - unul principal și unul de rezervă.
Data Center-urile nu sunt doar importante, ci sunt vitale ca și rezervă deoarece clienții (adică noi) vor solicita, mai întâi, garanții. Un Data Center poate deservi mai mulți operatori, sau poate să furnizeze singur servicii de comunicare, oferind o garanție puternică a calității și fiabilității canalului. Atunci când alegem locația potrivită pentru server, cel mai important factor de decizie o reprezintă fiabilitatea acestuia ca și canal de comunicație.
Tariful mediu pentru conexiunea la internet de acasă, este de aproximativ $ 10/lună. Prețul de piață pentru conexiunea la un canal de comunicare stabil de 1 Gbit / s - aproximativ $ 3000/lună.
Majoritatea routerelor utilizate acasă arată așa:
Iar acesta este switch-ul nostru dintr-un DC:
Echipamentul de rețea care este utilizat în Data center-uri este creat special pentru un canal de comunicare mai mare, o sarcină ridicată și operațiunii continue. De cele mai multe ori este vorba de switch-uri puternice, a căror funcționare se află sunt controlul tehnicienilor 24/7.
Un router bun pentru un utilizator casnic poate costa în jur de $ 30, în timp ce prețul mediu pentru un switch potrivit pentru un DC este de $ 5000.
Ca și utilizator casnic de internet (consumator) realizați următoarele acțiuni: ascultați muzică, citiți știrile, vă jucați, comunicați, etc. Computerul personal este creat pentru a absorbi informații: un ecran mare și luminos, boxe puternice, o tastatură și un mouse comfortabil.
Serverul are însă alte atribuții. Acesta nu trebuie să arate bine ci trebuie să fie o sursă de informații de încredere. Siguranța oferă o configurație puternică, spațiu de depozitare mare și grijă față de acesta. De exemplu, serverele pe care se regăsesc site-uri uCoz sunt echipate cu două procesoare Xeon 12-core, 64 GB RAM și 16 TB spațiu pe disc.
Acestea arată astfel:
Și vederea din spate, de unde se poate observa și switch-ul:
Un laptop bun, ce poate îndeplini cu succes o multitudine de sarcini de rutină, poate fi estimat la aproximativ $ 800, în timp ce prețurile pentru un server bun încep de la $ 7,000.
Iar acum, cel mai important lucru. Când spunem că site-urile nu sunt disponibile din cauza problemelor de rețea, cel mai probabil este unul dintre motivele de mai jos:
- 1. DDoS. Atacurile puternice afectează nu doar website-ul, ci întreaga infrastructură de rețea a DC-ului. Într-unul din articolele anterioare am discutat deja despre această situație, așa că nu vom reintra în detalii.
- 2. Daune fizice la cablurile principale. Cablurile sunt instalate sub pământ și, de fiecare dată, în apropierea utilităților orașului. În momentul în care, de exemplu, lucrătorii de la canalizare fac lucrări, există posibilitatea ca, din greșeală, să atingă și să deterioreze un cablu. Din acest motiv, în cadrul unui DC avem nevoie de o sursă alternativă de trafic, astfel încât clienții să nu observe vreo problemă.
- 3. Echipament "ars". Infrastructura rețelei din DC este sub utilizare 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. În ciuda monitorizării continue, echipamentul are obiceiul de a se defecta dintr-o dată și aproape concomitent. Motivul poate fi un defect din fabrică sau o greșeală banală în modul de operare.
- 4. Erori de configurare. O infrastructură de rețea puternică necesită numeroase ajustări. Routerele/switch-urile păstrează regulile după care traficul este alocat către echipamentul terminal. O mică eroare în logica rețelei, poate provoca mari probleme.
Este recomandat să vă asigurați complet împotriva acestor probleme: puteți crea două (sau mai multe) sisteme independente ce se vor înlocui unul pe altul atunci când este absolut necesar. Cu toate acestea, costul deciziei respective va fi cu mult mai mare și nu este în avantajul utilizatorilor de hosting în masă. Astfel de decizii - un set de servicii individuale sunt vitale pentru proiectele mari unde informația trebuie accesată non stop.
Pentru uCoz, profitul depinde de calitatea rețelei, de aceea facem tot ceea ce este posibil pentru a reduce riscurile problemelor de comunicare. Creșterea cererii utilizatorilor de internet va conduce la dezvoltarea calitativă a industriei, de aceea cursa pentru Uptime 100% continuă.