uCoz și HTML5
Într-un domeniu care nu doarme niciodată, pare o situație neobișnuită că, o parte din specificaţiile noului HTML 5.0 sunt orientate spre trecut, aici referindu-ne la faptul că HTML 5.0 este definit pe principiul compatibilităţii cu versiunile anterioare de HTML. Puteţi testa, învăţa şi folosi atât HTML 5.0 cât şi CSS3, în website-urile gratuite construite în sistemul uCoz. Dacă sunteți familiarizați cu HTML 4.0, va fi ușor să vă descurcați într-un timp foarte scurt şi în HTML 5.0.

Deşi HTML 5.0 reprezintă în mod clar următoarea treaptă după HTML 4.0, el include mai mult decât o îmbunătăţire a acestuia, având la bază HTML 4.0, XTML 1.0 şi DOM nivelul 2. Printre elementele de noutate aduse de HTML 5.0 se numără: API-uri integrate (audio şi video, pentru crearea de aplicaţii offline, pentru editarea conţinutului paginilor, pentru funcţionalităţi drag&drop, API-uri focusate pe istoric şi care controlează protocolul aplicaţiilor), API-uri asociate HTML 5.0 (de geolocalizare şi mesagerie), specificaţii Web forms 2.0 pentru creare de formulare mai puternice, pentru o experienţă mai plăcută a utilizatorilor, simplificarea secţiunii DOCTYPE, a codificării caracterelor şi adăugarea de noi atribute.

Astfel, pentru a oferi webmasterilor mai mult control asupra structurii documentelor html, HTML 5.0 conţine câteva tag-uri structurale noi care ajută la identificarea şi împărţirea pe secţiuni a conţinutului. În cele mai multe cazuri, aceste tag-uri permit înlocuirea vechilor tag-uri div cu alte tag-uri care să ofere mai multe informaţii relevante despre conţinutul încadrat.

Tag-ul <section></section>
Elementul “section” reprezintă o secţiune generică a unui document sau a unei aplicaţii. O secţiune este, în acest context, un grup tematic de conţinut, însoţit în mod obişnuit de un heading. Secţiunile pot fi, de exemplu, introducere, capitole, descrieri de produse sau servicii, sau orice alt tip de conţinut caracterizat de elemente comune.

Tag-ul <article></article>
Elementul “articol” reprezentă o compoziţie de sine stătătoare din cadrul documentului (pagină, aplicaţie, site) care poate fi distribuită sau reutilizată independent. Acesta poate fi postul dintr-un forum, articolul dintr-un ziar sau dintr-o revistă, intrare dintr-un blog, comentariul postat de un utilizator, un widget sau gadget interactiv, sau orice alt conţinut sau element independent. Termenul cheie pentru acest tag este caracteristica de independenţă. În cazul în care conţinutul poate fi distribuit printr-un feed sau republicat de sine stătător atunci tag-ul article este folosit corect.

Tag-ul <aside></aside>
Elementul “aside” reprezintă o secţiune de conţinut care este înrudit tangenţial cu conţinutul din jurul său, şi care poate fi considerat ca fiind separat de conţinut. Asemenea secţiune este de exemplu sidebar-ul în printuri. Aspectul cheie în utilizarea tag-ului aside îl reprezintă locul unde acesta este folosit. Trebuie localizat în cadrul secţiunii de conţinut cu care are legătură (folosirea tag-ului la începutul documentului indică faptul că elementul are legătură cu tot documentul, în timp ce utilizarea acestuia în cadrul unui articol arată faptul că elementul are legătură doar cu articolul respectiv). Recomandat pentru bannere publicitare, sidebar etc.

Tag-ul <header></header>
Un tag de acum tradiţional, reprezintă un grup de menţionări introductive sau navigaţionale destinat, de obicei, încadrării antet-ului paginii sau documentului. Mai poate fi folosit pentru a încadra cuprinsul unei secţiuni, formulare de căutare sau logo-uri.

Tag-ul <hgroup></hgroup>
Elementul hgroup indică antetul/header-ul unei secţiuni. Se foloseşte pentru gruparea mai multor elemente de tip h1-h6 atunci când header-ul are mai multe niveluri (subtitluri, titluri alternative, etc.).

Tag-ul <footer></footer>
Elementul footer conţine de obicei informaţii despre secţiunea la care face referire, precum: autorul, link-uri spre document, informaţii privind drepturile de autor etc. Într-un document se pot folosi unul sau mai multe tag-uri footer în funcţie de câte sunt necesare. Acesta aparţine secţiunii în care a fost definit.

Tag-urile HTML 5.0 pot fi implementate pe un website uCoz din Panoul de Control -> Design -> Administrarea Design-ului (șabloane), în timp ce pentru CSS3, trebuie să mergem în Panoul de Control -> Design -> Administrarea Design-ului (CSS) Așadar, sperăm că v-ați convins de compatibilitatea pe care sistemul uCoz o are cu limbajele HTML5 și CSS3, de aceea vă invităm să le testați pe site-urile voastre. Dacă aveți website-uri pe care ați implementat HTML5, vă invităm să lăsați un link către acestea în comentarii.
2 Comentarii
avatar
1 TotEu • 16:56, 18 Octombrie 2012
Aștept să le implementați și în temele sistemului și să nu mai văd tabele :))

Un site în care am implementat HTML5 dar mai am de lucru la el și la aspect.
http://www.orasul-slobozia.tk/
avatar
2 Raver • 14:29, 26 Octombrie 2012
Vom implementa în curând și teme create în HTML5. Mai așteptăm puțin pentru ca majoritatea browserelor să fie complet compatibile cu acestea.
Comentariul dvs
ComForm">
avatar