UpTime: UpTime: Partea a 3 a. Data center-uri

<<< DDoS și efectele acestuia asupra UpTime-ului

Şi aici mă refer la:

1. Alimentare. Computerul era funcţional aproape 24 ore, 7 zile pe săptămână (pentru o perioadă);
2. Răcire. Un ventilator era în permanenţă funcţional, creând un zgomot constant;
3. Reţea. Era vorba de o reţea locală, a școlii, creată pentru câteva zeci de calculatoare;
4. Securitate. Atunci, alimentarea electrică se putea întrerupe oricând și imprevizibil.

Astăzi, nu mai este nevoie să ţii serverele în cadrul locuinţei/școlii şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru funcţionarea corectă a acestora. Este mai ieftin şi mai uşor să cumperi spaţiu virtual, sau un server fizic, şi să-l amplasezi într-un data center special.

În primul rând, aş vrea să subliniez faptul că toate data center-urile în care se regăsesc serverele uCoz respectă cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte toleranţa faţă de eventualele erori.

Pentru a nu vă încărca cu informaţii, vom împărţi cele 4 puncte menţionate mai sus, în cadrul a 2 articole. Voi încerca să explic elementele de bază a unui data center în cele mai simplu mod.


1. Alimentarea


Pentru funcţionarea corectă a unui data center de mari dimensiuni, este necesară existenţa unei surse de electricitate stabile şi puternice. Ca şi regulă, data center-urile utilizează o sursă principală de energie şi au cel puţin o sursă de rezervă, în cazul în care, din varii motive, cea principală cedează. Calitatea energiei electrice furnizate este unul din criteriile cele mai importante la alegerea locaţiei data center-ului.

Dacă la substaţia electrică sunt conectate şi alte obiective sociale importante, cum ar fi o clinică, o grădiniţă, o unitate militară, atunci această sursa de energie poate fi considerată mai stabilă şi de încredere. Această condiţie este deseori luată în considerare la alegerea unei locaţii fizice pentru un data center.

Sursele de curent electric continuu (Uninterruptible power supplies - UPS) protejează data center-urile de fluctuaţiile de energie şi întreruperile bruşte. În medie, acestea furnizează energie pentru 10-15 minute, timp suficient pentru trecerea pe sursa de energie alternativă, fără a exista întreruperi în funcţionarea echipementelor. UPS-ul trebuie întreţinut în permanenţă - mentenanţa corectă a acestuia este extrem de importantă nu doar din cauza riscului ca serverele să nu fie funcţionale o perioadă, dar şi din cauza defecţiunilor ce pot fi provocate hardware-ului în urma unei căderi bruşte de energie.

Există şi riscul apariţiei unor evenimente de forţă majoră, atunci când atât sursa principală cât şi toate sursele alternative nu sunt disponibile, iar pentru astfel de situaţii, data center-urile sunt dotate cu generatoare diesel. Un generator diesel este un motor de combustie internă ce arde un combustibil şi generează cantitatea necesară de electricitate. Timpul de funcţionare a unui astfel de generator depinde doar de cantitatea de combustibil arsă iar, dacă este necesar, generatorul poate fi oricând reîncărcat. Aşadar, datorită unui generator diesel un data center devine relativ autonom.

În ciuda faptului că sunt luate toate măsurile necesare de siguranță, mai pot avea loc accidente - nimic nu este perfect, fiind imposibil de prevăzut toate posibilele evenimente.

Astfel, într-un data center (nu unul uCoz), s-a întâmplat ca în timpul unei ierni extrem de friguroase, ca ambele surse de energie staţionară să cedeze. UPS-urile au funcţionat în mod normal, dar generatorul diesel pur şi simplu nu a putut fi pornit, deoarece temperatura extrem de scăzută a transformat combustibilul într-o substanţă asemănătoare jeleului. Rezistenţa încorporată nu a funcţionat, aşadar, rezultatul a fost un timp de nefuncţionare minor, dar în acelaşi timp "dăunator”. Deconectarea bruscă a unui server de la sursa de energie poate avea diferite consecinţe, cea mai gravă fiind deteriorarea completă a componentelor.

Funcţionarea normală a sistemului de alimentare cu energie a fost reluată în scurt timp, dar îndepărtarea tuturor consecinţelor acesteia a necesitat ore întregi. Orice accident de acest gen este extrem de scump dar, în acelaşi timp, reprezintă o experienţă ce poate evidenţia punctele slabe şi riscuri neluate în considerare.

2. Răcirea


Orice server se încălzeşte permanent, aşa cum se întâmplă în cazul laptop-urilor, tabelelor şi smartphone-urilor. Având în vedere că un server real este solicitat 24 de ore pe zi, încălzirea se face într-un ritm mai rapid şi la o intensitate ridicată. Gândiţi-vă că într-o încăpere mică pot fi amplasate sute de servere ce funcţionează constant - astfel, vă puteți face o idee cu privire la cât de importantă este configurarea corectă a unui sistem de răcire.

Sistemul de aer condiţionat este proiectat pentru o anumită temperatură şi un anumit volum de aer într-o încăpere. Aparatele industriale de aer condiţionat preiau aerul din afară, îl răcesc şi-l împrăştie peste un raft cu servere. De asemenea, şi aparatele de aer condiţionat sunt conectate la UPS - acestea au un grad de uzură ridicat, de aceea necesită o monitorizare continuă şi o diagnosticare regulată.

Aerul cald ce este eliminat din cadrul Data Center-urilor high-tech, poate fi utilizat chiar pentru încălzirea apei dar în același timp poate să se disipeze în mediul înconjurător.


Când Moscova s-a aflat sub un val de căldură, în unul din Data Center-uri (nici de data aceasta nu era unul uCoz), ce se afla la ultimul etaj al clădirii, a scăzut brusc eficienţa aparatelor de aer condiţionat. Echipamentele externe, unul după altul, au început să nu mai funcţioneze. Pentru a ieşi din această situaţie, s-a decis instalarea unui acoperiş din panouri reflectorizante pentru a reduce efectul de încălzire al soarelui, iar în camera în sine s-a folosit - ATENŢIE - gheaţă uscată (sau gheață carbonică)! Dacă este poziţionată corect în încăpere, cu un ventilator deasupra cutiei cu gheaţă, întreaga structură se va comporta exact ca un aparat de aer condiţionat.

Este important de înţeles faptul că infrastructura din DC trebuie să funcţioneze ca un tot unitar. Este imposibilă asigurarea continuităţii doar prin achiziţionarea de elemente suplimentare şi utilizarea constantă a resurselor, având o anumită rezervă. Întotdeauna balanţa trebuie echilibrată, printr-o supraveghere constantă în ceea ce priveşte energia electrică utilizată, temperatura interioară din DC, gradul de uzură a UPS-urilor, etc. Orice deviere de la normele acestor indicatori trebuie semnalată şi remediată imediat. Responsabilii pentru acestea trebuie să fie profesionişti experimentaţi, iar situaţia trebuie supervizată 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Orice accident, reprezintă o lovitură atât materială cât şi morală, afectând reputaţia tuturor celor implicaţi: proprietari, furnizori de host, şi nu în ultimul rând, a data center-ului. Toţi avem interesul de a maximiza uptime-ul şi amplasarea confortabilă a resurselor. Pentru a face acest lucru posibil, infrastructura DC-ului este îmbunătăţită în permanenţă prin adăugarea de noi tehnologii şi prin optimizarea facilităţilor existente. Cererea în creştere pentru data center-uri crează o competiţie sănătoasă ce are, în final, un efect pozitiv asupra calităţii produsului finit.

Despre securitatea reţelei vă vom povesti la o dată viitoare, pentru a evita "bombardarea" cu prea multe informaţii dintr-un singur foc.

Comentariul dvs
ComForm">
avatar